Θέλοντας να αντιμετωπίσει τα σημάδια της ανεπάρκειας στη σίτιση αλλά και να προάγει την υγιεινή διατροφή σε μαθητές, το Ινστιτούτο Prolepsis, με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε να σχεδιάζει το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 

Έτσι, το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής σχεδιάστηκε με όραμα να καλύψει έναν διττό στόχο: αφενός να παρέχει καθημερινά σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα και αφετέρου να τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.
   
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος στιγματισμού των μαθητών ή των οικογενειών που έχουν ανάγκη, το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρεται σε όλους τους μαθητές στα επιλεγμένα σχολεία, με σεβασμό στις έννοιες της ανωνυμίας, της διαφάνειας και της μη διάκρισης. Επιπλέον μελετήθηκαν διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής με διανομή γευμάτων στους μαθητές ή διατακτικών επιταγών για supermarket στους γονείς και μετά από στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων το Πρόγραμμα έλαβε τη μορφή που διατηρεί έως και σήμερα. 

Αρχικά, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2012 σε 34 σχολεία και συνεχίστηκε για την επόμενη σχολική χρονιά σε 163 σχολεία. Λαμβάνοντας υπόψιν την επιτυχημένη εφαρμογή του Προγράμματος, τη θετική αποδοχή του από τους ωφελούμενους αλλά και τις αυξανόμενες αιτήσεις για συμμετοχή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μαζί με τη σύμπραξη και άλλων δωρητών αποφάσισε τη συνέχιση χρηματοδότησης του προγράμματος κατά τις σχολικές χρονιές 2013-2014, 2014-2015 και 2015-2016, με στόχο τη σημαντική διεύρυνσή του.

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 συμμετείχαν στο Πρόγραμμα 20.528 μαθητές, από σχολεία περιοχών όπου έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας. 

Το Πρόγραμμα υλοποιείται το 2016-2017 για έκτο συνεχές σχολικό έτος. Μέγας Δωρητής του Προγράμματος είναι και εφέτος το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα στήριξε επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).
Η Υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Είμαστε όλοι Πολίτες", το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστό ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο της δράσης "52 Εβδομάδες, 52 δράσεις σίτισης και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα" υποστηρίζει για τρίτη συνεχή χρονιά την υλοποίηση του Προγράμματος σε 52 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

Το Πρόγραμμα υποστηρίζουν επίσης η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η μη κερδοσκοπική οργάνωση “World in Harmony”, ο οργανισμός “Ελληνική Πρωτοβουλία” - The Hellenic Initiative, το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Grace Foundation, η εταιρεία Roche (Hellas) Α.Ε.,  η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η εταιρεία ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ, η εταιρεία GENESIS Pharma S.A. το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η ασφαλιστική εταιρεία MetLife και η Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust.

Τέλος, το Πρόγραμμα υποστηρίζεται και από άλλους φορείς μεταξύ των οποίων η εταιρεία ReaCapital Advisors, η Σχολή Μωραΐτη, η Interamerican, ο Όμιλος ΈΛΑΣΤΡΟΝ, το It’s All Greek To Me Committee Comedy Gala, το ΠΛΑΙΣΙΟ, η εταιρεία Nuevo, το Δημοτικό Κολλέγιο Αθηνών, η Ευρωπαϊκή Πίστη, το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, η εταιρεία παραγωγής θεατρικών παραστάσεων A PRIORI, η Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία "Η Τέχνη της Ζωής", η εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη, οι εταιρείες ELPEN, AbbVie, καθώς και από δεκάδες μεμονωμένους πολίτες.